86 besmettingen in een week, vandaag nog 11 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 17 tot 23 maart.

Door Sam Fish

Op alle vlakken is er deze week een stijging te zien. Zo zijn er in de afgelopen week 46.005 nieuwe besmettingen doorgegeven aan het RIVM. Een week eerder waren dat er 39.527. In de ziekenhuizen zijn de afgelopen week 1441 mensen opgenomen (geweest) vanwege een coronabesmetting, vorige week waren dat er 1237. En ook op de intensive care-afdelingen is een stijging te zien. In de afgelopen week moesten 313 coronapatiënten opgenomen worden op een ic-afdeling. Tussen 10 en 16 maart waren dat er 274.

Helaas zijn er in de afgelopen week ook meer mensen overleden aan de volgen van het virus. Tussen 17 en 23 maart zijn er 223 overledenen doorgegeven, een week eerder waren dat er 204.

Testen 

Er is ook meer getest de afgelopen week. Er zijn ruim een half miljoen mensen die een bezoekje brachten aan een teststraat. Om precies te zijn zijn er 517.338 testen afgenomen. Vorige week waren dat 461.100 testen. Met meer testen en meer besmettingen is het ook niet raar dat het percentage is gestegen. Zo was vorige week 7,6 procent van alle testen positief, deze week is dat 8,1 procent van alle testen.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine.

Via diezelfde website kun je nu ook je vaccinatie aanvragen. Let echter wel op: je hebt hier een uitnodiging voor nodig. Zonder uitnodiging krijg je geen vaccin.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 1,11 van alle varianten samen. Vorige week lag dat gemiddelde R-getal nog op de 1,06. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 111 anderen besmetten met het coronavirus. Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 10 tot 23 maart. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 157 besmettingen zijn gemeld. Echter waren dat er in de eerste week al 89 en komen er volgens de dagelijkse cijfers van de afgelopen week nog eens 86 bij. Dat zouden dus 175 besmettingen zijn in twee weken.

Wel is er een redelijke stabiliteit te zien in de cijfers op het eiland. Met slechts drie meer besmettingen vergeleken met vorige week, zijn we best goed bezig op Goeree-Overflakkee.

16 maart

De weekcijfers lopen tot 23 maart, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 5636 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat is een mooie daling, zeker vergeleken met de afgelopen dagen. Het zijn er namelijk weer 682 minder dan gisteren. Hier op het eiland zijn de cijfers iets gestegen, maar echt minimaal. In de afgelopen 24 uur zijn er namelijk 11 nieuwe besmettingen gemeld, dat is er slechts één meer dan gisteren!