De eerste vaccinatieoproepen zijn de deur uit!

Foto: Afbeelding van Pete Linforth via Pixabay

Er is lang over gespeculeerd, maar het is eindelijk zover. De eerste uitnodigingen voor het coronavaccin zijn de deur uit!

Duizenden medewerkers van verpleeghuizen ontvangen de uitnodiging maandag via hun werkgever. Het inenten begint komende vrijdag, 8 januari, in Houten, Veghel en Rotterdam. Amsterdam, Drenthe en Haaglanden volgen op 11 januari. En de overige GGD-regio’s starten op 15 januari met vaccineren.

Callcenter

De GGD GHOR Nederland opende vanmorgen om 8.00 uur het callcenter. Daar staan 2000 medewerkers klaar om afspraken in te plannen voor de vaccinaties. Dit callcenter is zeven dagen per week geopend van 8.00 tot 20.00 uur.

Alle medewerkers in het callcenter zijn doorstromers vanuit het test-callcenter. “De meesten zijn inmiddels getraind in het voeren van het gesprek dat nodig is om te bepalen of iemand gevaccineerd mag worden. Dit in verband met de contra-indicaties van het vaccin,” stelt de koepelorganisatie van de GGD. “De komende dagen worden de laatsten van hen hierop getraind.”

Vaccins

BioNTech-Pfizer levert de vaccins voor het coronavirus. Er zijn er voorlopig genoeg om 225.000 zorgmedewerkers twee keer te prikken. Er zijn namelijk twee doses nodig bij een inenting, met drie weken ertussen. In totaal zullen de GGD’en zo’n 350 tot 400 prikken zetten. De overkoepelende organisatie zegt over voldoende gekwalificeerd personeel te beschikken om te kunnen starten.

Vaccinatiestrategie

In de vaccinatiestrategie van het kabinet wordt eerst het verzorgend personeel in verpleeghuizen gevaccineerd. Daarna zijn de ouderen in die tehuizen aan de beurt. Ook mensen in de acute zorg worden zo snel mogelijk ingeënt. Het gaat om verpleegkundigen en artsen op de IC, SEH en corona-afdelingen. Maar ook ambulancepersoneel en huisartsen worden als een van de eersten geprikt tegen het virus.