Twaalf nieuwe besmettingen op Goeree-Overflakkee

Foto: Afbeelding van Christo Anestev via Pixabay

Het is dinsdag 17 november en dat betekent dat het RIVM de weekcijfers heeft gepubliceerd. Deze cijfers lopen van 11 tot 17 november.

Door Sam Fish

In de afgelopen week zijn er in heel Nederland 37.706 nieuwe besmettingen genoteerd. Dat zijn er minder dan de week ervoor. Toen waren het er 43.621. In alle cijfers is deze week overigens een daling te zien, goed nieuws dus, al is elke opname, besmetting en sterfte er een te veel.

Zo zijn er 1496 mensen opgenomen in het ziekenhuis tussen 11 en 17 november. Tussen 3 en 10 november waren dat er nog 1520. Van hen gingen er 224 naar een intensive care-afdeling, een week eerder waren dat er 275.

Helaas zijn er in de afgelopen week 479 mensen overleden aan het virus. Dat zijn er ruim 80 minder dan een week eerder.

Daling

De daling is dus te zien op alle vlakken, maar gaat wel minder hard dan tijdens de eerste golf. De daling is ook minder groot dan de week ervoor. Gelukkig is de daling in alle leeftijdsgroepen en alle regio’s terug te vinden.

De grootste daling is terug te zien in de regio’s Kennemerland en Rotterdam-Rijnmond. En dat is goed nieuws voor ons, aangezien Goeree-Overflakkee bij die laatste hoort. Toch is het aantal mensen met een positieve testuitslag nog steeds zeer hoog. 20 van de 25 regio’s zitten nog steeds in de ‘zeer ernstige’ fase. Zij hebben meer dan 150 besmettingen per 100.000 inwoners per dag.

Geen enkele regio zit in een beheersbare fase. Dat zou betekenen dat er minder dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners zijn per dag.

Testen

Tussen 11 en 17 november zijn er 226.083 mensen langs geweest in de teststraten. Dat is een kleine daling vergeleken met vorige week. Toen lieten 244.019 mensen zich testen op het virus. Het percentage aan positieve testen ligt deze week met 13,8 % 0,8 procent lager dan vorige week.

De wachtrijen in de teststraten zijn ook voorbij en de uitslag heb je nu zeker binnen 48 uur. Heb je dus corona-achtige klachten? Laat je dan testen. Maak een afspraak via www.coronatest.nl of 0800-1202. Wacht je test en de uitslag af in quarantaine.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R is voor het eerst sinds half juni met zekerheid onder de 1. Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één corona-patiënt. Dat lijkt het effect van de maatregelen die eind september en medio oktober zijn ingevoerd.

Dit getal ligt deze week op 0,89. Dat is een daling vergeleken met vorige week, dus dat is goed nieuws. Toen was het getal R 1,91. Dit betekent dat 100 mensen met corona samen 89 andere mensen besmetten met het virus.

Dat betekent echter alleen dat we op de goede weg zijn, niet dat we het virus verslagen hebben.

Goeree-Overflakkee

In de afgelopen week zijn er ook op Goeree-Overflakkee besmettingen bijgekomen. Dit houden we dagelijks bij op onze website. Volgens de kaart die het RIVM heeft gepubliceerd zijn er in de afgelopen twee weken 227 besmettingen gemeld op Goeree-Overflakkee. Deze kaart loopt twee weken, dus van 3 tot 17 november.

Van 3 tot 10 november waren er volgens de dagelijkse cijfers 196 besmettingen bijgekomen. Dat zou betekenen dat er deze week maar 31 besmettingen bij zijn gekomen op het eiland. Volgens de dagelijkse cijfers van 11 tot 16 november zijn dat er echter 120.

17 november

En de weekcijfers van het RIVM lopen tot 17 november en niet tot en met. Dat wil dus zeggen dat de cijfers van vandaag daar nog bovenop komen. Zo meldt het coronadashboard voor vandaag in heel Nederland 4320 nieuwe besmettingen. Dat zijn weer minder nieuwe besmettingen dat gisteren. Dat is dus goed nieuws.

Op Goeree-Overflakkee zijn er in de afgelopen 24 uur 12 nieuwe besmettingen bijgekomen. Gisteren waren dat er nog 18. Er is één nieuwe patiënt opgenomen in het ziekenhuis sinds gisteren. En daar zijn er gelukkig ook weer drie ontslagen. Op dit moment liggen er nog 14 coronapatiënten in het ziekenhuis. Op de afdeling ‘tijdelijke opname’ is er één coronapatiënt genezen verklaard.

CuraMare Coronakaart 17 november