De Inktvis tegen zwerfafval

Foto: Sam Fish

Leerlingen van groep 5 van OBS de Inktvis in Dirksland kregen donderdagochtend 12 januari wel een heel speciale les.

Geen rekenen, geen taal, geen geschiedenis, maar afval en het scheiden ervan. Rob van der Drift van Stichting Milieu Dichterbij gaf een gastles aan de kinderen om goed voorbereid op pad te kunnen gaan. Voorafgaand aan de gastles hebben de kinderen al eens gekeken hoeveel afval ze eigenlijk verzamelen in een week met het meenemen van eten en drinken voor in de pauzes. Naar aanleiding van die hoeveelheid is er ook meteen bezuinigd door een beker drinken mee te nemen en een bakje met een boterham of koekje in plaats van een pakje drinken en een plasticzakje voor de pauzehap.

Ook wethouder Daan Markwat was aanwezig bij de gastles. Hij legde aan de kinderen uit wat hij precies doet en de kinderen mogen ook vragen stellen. “Het is belangrijk dat we afval en milieu onder controle houden, het gaat tenslotte wel om onze toekomst,” zegt hij. “Als kinderen nu al op de hoogte worden gebracht over hoe slecht het is om afval te laten slingeren en hoe goed het voor de wereld is als alles gescheiden en hergebruikt wordt, dan nemen ze dat mee in de opvoeding, ze vertellen het thuis allemaal na en ze geven het goede voorbeeld bij hun vrienden op straat en op school. ‘Jong geleerd is oud gedaan’ is hier op dit moment heel erg van toepassing.”

Om de kinderen spelenderwijs meer duidelijkheid te geven over het scheiden van afval komt Rob met Het Afval Spel. Elk groepje krijgt acht kleine containers; plastic, textiel en kleding, milieustraat, restafval, KCA, GFT, glas en oud papier. Daarnaast krijgt ook elk groepje een doosje met plaatjes van verschillende soorten afval. Aan de kinderen om te kiezen wat in welke container hoort.

Zwerfafval
Na een korte pauze krijgen de kinderen nog een korte uitleg over zwerfafval. Hoe lang blijven verschillende soorten afval ronddwalen in de natuur, waarom is het zo schadelijk en wat gaan ze er aan doen. Die laatste is erg simpel. Alle kinderen krijgen een geel hesje, een prikstok en per groepje een vuilniszak. Vervolgens splitsen de groepen op, gaat iedereen eigen weg en wordt een deel van Dirksland zwerfafval-vrij gemaakt.

LEES OOK: Informatieavonden over bewuster omgaan met energie

Milieu Dichterbij
De Stichting Milieu Dichterbij is sinds 2005 als onafhankelijke stichting een voortzetting van Milieucommunicatie Rijnmond. De stichting is een niet-gemeentelijk educatief centrum voor duurzame ontwikkeling met drie projectmedewerkers en drie bestuursleden. Het werkgebied beslaat heel Zuid-Holland met de focus op de Zuid-Hollandse Eilanden: Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, de BAR-gemeenten en Voorne-Putten en Rozenburg.

Basisscholen kunnen zich aanmelden voor verschillende gastlessen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen